Таен доклад на финансовото министерство с черни сценарии пред държавните финанси и

...
Таен доклад на финансовото министерство с черни сценарии пред държавните финанси и
Коментари Харесай

БНБ нарече твърденията за промяна на курса лев-евро некомпетентни и безотговорни


" Таен " доклад на финансовото министерство с черни сюжети пред държавните финанси и последвалата в сряда конференция на служебния министър Росица Велкова, на която тя удостовери тревожните констатации и разгласи редица наложителни ограничения за стягане на коланите, провокира бурни реакции измежду политици и финансови специалисти.

Някои поздравяват Велкова за смелостта, други я упрекват в " деструктивно държание "  и присъединяване в " интензивно политическо мероприятие ", трети напряко намират държанието ѝ за " закононарушение ". Българска народна банка пък дефинира като " некомпетентни " и " безотговорни " част от твърденията на финансовия министър.

Според отчета на МФ, ако не се свие очертаващият се голям недостиг от 6.9% от Брутният вътрешен продукт за тази година, може да се наложи взимане на заем от МВФ, тъй като има опасност страната ни да не получи заеми от интернационалните пазари. За несигурно време ще се отсрочи присъединението ни към еврозоната и даже съществува риск за промяна на съществуващия курс на лв. към еврото.  " Теоретично има заплаха за валутния ръб при извънредно високи дефицити ", потвърди на пресконференцията министър Велкова.

Черен сюжет за държавните финанси написа служебният министър Росица Велкова. Според нея съществуват редица рискове пред страната поради очертаващия се тази година голям бюджетен недостиг от 6.9% от Брутният вътрешен продукт. За да не се стигне до там, МФ ще предложи данъчни промени,

Бивши ръководещи незабавно си насочиха взаимни обвинявания за утежняването на финансовото състояние на страната. 

Асен Василев, който бе финансов министър в кабинета " Петков " и е претендент народен представител от Политическа партия, разгласи, че задачата на сходни апокалиптични прогнози е " да се изплашат хората, да им се каже, че у нас може да има най-вече постоянна беднотия, че не трябва да се вдигат пенсиите и заплатите, а парите да бъдат откраднати ". " Служебният кабинет се държи по този начин, както се държеше ГЕРБ ", сподели Василев. Той упрекна МФ, че не съумява да събере най-големия приходоизточник в бюджета - налога върху добавената стойност, макар нарасналите цени на всички артикули и услуги, тъй като има " чадъри над избрани огромни компании ". " Над 400 млн. лева по-малко са постъпленията на Данък добавена стойност в бюджета тази година спрямо предходната макар инфлацията ", уточни някогашният финансов министър, чиято заместничка в кабинета " Петков " бе самата Росица Велкова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък атакува " Продължаваме промяната " за " безобразното изтегляне на заеми всеки месец ". " От година и половина приказваме за тези опасности, само че пристигна Видовден. Лошото е, че вересиите на Асен Василев ще ги заплаща честният бизнес ", сподели Борисов.

Слави Трифонов, който с неговата Има Такъв Народ бе съдружен сътрудник в предходното ръководство, реагира с коментар против " рисковата финансова политика на кабинета " Петков ". По думите му това била повода Има Такъв Народ да излезе от управлението. " Да теглим заем от МВФ не е стояло пред страната ни от Жанвиденово време ", припомни Трифонов. 

" Възраждане " единствено това и чакат - някой да изрази подозрение за стабилността на лв. и курса му по отношение на еврото, с цел да изригнат против желанието на страната ни да влезе в еврозоната.

От " Демократична България " оповестиха апокалиптичните прогнози на Велкова за фалшив. " В моите очи с днешното изявление финансовият министър всява суматоха по време на предизборна акция. Направи същото, въпреки в по-малко страшни краски, и по време на миналата предизборна акция. Нито едно от апокалиптичните предсказания тогава не се сбъдна. Единственото разследване на паникьорското говорене беше, че оскъпи пласирания тогава обществен дълг. И внезапно в този момент още веднъж чуваме същите апокалиптични послания в съществено засилени до съвсем трагични краски ", написа във " Facebook " икономистът Георги Ганев, който е и кандидат-депутат от Демократична България.

Подобно на Асен Василев, той обръща внимание на намалените постъпления от Данък добавена стойност при започване на тази година, което не може да се изясни с по-ниската ставка основно върху хляба. " Но може да се изясни с възобновяване на устойчиви до наскоро схеми за отбягване на заплащания по Данък добавена стойност от огромни данъкоплатци. Защото е видно, че други налози, при които е много по-трудно да се лъже, приходите не престават с бързите темпове на напредък ", написа икономистът.  " Риториката на финансовия министър в последна сметка цели суматоха, въз основа на която българските обществени финанси да се върнат към досегашните практики на крадене за сметка на жителите ", счита Ганев.

Финансовите и стопански специалисти също се разминават в оценката за представеното от министър Велкова.

" Поздравления за финансовия министър - единственият в това държавно управление, който има топки. Докато други министри няколко седмици се борят с цените - проблем, който не съществува ", разяснява за " Сега " финансистът Любомир Дацов.

Според него няма нищо изненадващо в прогнозите на служебния кабинет. " Политиците в последните години надуваха разноските и отваряха дупки в приходната част на бюджета, в този момент идва време да се заплаща сметката. Дефицитът стана извънредно огромен - 8-9 милиарда лева се чака тази година, а би трябвало да е не повече от 5 милиарда. Това се взема решение или посредством увеличение на налози, или посредством орязване на разноски ", коментира Дацов. Той не счита, че финансовият министър е направила непремерени изявления, а " просто е показала отрицателен сюжет, в случай че политиците не подхващат ограничения ". Не счита и че има връзка с идните избори - по календар МФ трябвало в този момент да приготви отчета за тригодишната бюджетна прогноза, а и Велкова била поредна в забележките си към политиците.

Икономистът Кузман Илиев също намира " доста положително " това " пердашене на камбаната ". " Бяхме станали прекалено самонадеяни, казвахме си, че няма рецесия. Философията да се натрупат задължения е доста нездравословна. За разлика от Италия и Франция, ние сме дребна страна и може да се окажем без пари кеш този месец ", уточни Илиев.

На противоположно мнение е финансистът Никола Янков. " Тази нервност, това пердашене на тъпана, че сме застрашени от санкции поради несъразмерен недостиг и заеми от МВФ, излага репутацията на България и ни слага паралелно до страни от Латинска Америка и Африка ", разяснява за " Сега " Янков. Той напомни, че България е измежду отличниците в Европейски Съюз по невисок дял на дълга към Брутният вътрешен продукт и е една от фискално най-стабилните страни в Европейски Съюз, поради което във всеки един миг страната ни може да получи заеми от пазарите.

" МВФ финансира единствено банкрутирали и закъсали страни. Защо се набутваме там? Безумно е един финансов министър да приказва по този метод, това е деструктивно държание, цялостни нелепости, които само ще изплашат вложителите - освен непознатите, само че и българските ", уточни Янков.

Според него вложителите са обезпокоени и от желанието да се постановат нови налози със задна дата. Янков има поради оповестеното предложение от средата на годината компаниите да бъдат облагани с 33% за свръхпечалбата, реализирана през 2022 година " Ако МФ желае да спести пари, би трябвало да се спрат енергийните дотации - както за бизнеса, по този начин и за популацията. Там са заровени огромните милиарди, а не да се подвигат налози ", споделя той.

Янков намира и за мощно притеснителни прогнозите за отсрочване " за неопределен срок " на присъединяването към еврозоната и за вероятен риск за фиксирания курс на лв. към еврото. " Подобно говорене е политическа поръчка, интензивно политическо мероприятие, в осъществяване на съветски сюжет да се торпилира опцията страната ни да бъде интегрирана в еврозоната, в икономическото сърце на Европа ", счита Янков.

Бившият финансов зам.-министър Георги Кадиев, който в този момент е кандидат-депутат от новата групировка " Левицата ", пък счита, че сходно говорене освен е срамно, само че е и престъпно точно в този миг - " миг, в който в Съединени американски щати гърмят банки, акции на банки в Европа се срутват, " Креди Сюис " ще изкара (може би) до петък, преди да я избави швейцарското държавно управление, петролът се срина с 8% и всички държавни управления успокояват пазара ".

" До през вчерашния ден щяхме да влизаме в еврозоната. Днес сме пред банкрут? Представете са по какъв начин гледат на нас в ЕЦБ и Европейска комисия. Кой вложител ще пристигна в България, като прочете, че сме пред фалит с разтърсен ръб и лев? ", написа той в пост във " Facebook ".

Според Кадиев е незаконно да се приказва по този метод и за риск пред закрепения курс по отношение на еврото: " Ами в случай че народът се втурне към банките? ", риторично пита той.

Особено красноречиво реагира и Българска народна банка на някои от изказаните черни прогнози. " Няма причина за смяна на съществуващия курс на лв. към еврото. Международните валутни запаси на Българска народна банка са на най-високото си равнище за последните 30 години. Подобни изказвания са некомпетентни и безотговорни. "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР